Ретро модернизъм

Ретро модернизъм

by in Стилове в интериора 28.10.2018

Друг стил следващ линията на модерното течение е ретро модернизмът. Оригиналният термин ‘mid–century modern’ означава „стилът, модерен през 50-те и 60-те години на 20 век“. Този стил също се оказва изключително витален и съвсем не остава ограничен в своето столетие. Много мебели, възприемани като съвсем съвременни всъщност са интерпретации на известни образци от този стил.

Ретро стилът се отличава с използване на изчистени линии, модерни материали и комбинации от ярки цветове, съчетани най-често с тъмни дървени елементи. В него са застъпени също цветно стъкло и плексиглас, лъскави метални акценти и текстили с ярки декоративни щампи. Пространствата са функционално организирани, визуално балансирани, отворени, с общи, споделени площи и просторни преходи между вътрешна и външна среда,. Характерната цветна палитра е комбинации на оранжево, жълто, зелено и кафяво, но съвременните интерпретации не се ограничават в тези цветове. Най-впечатляващата характеристика на стила без съмнение са изчистените, извити, органични и ергономични форми на мебелите. Използват се най-различни материали, като впечатление прави огънатият шперплат. Ретро формите отлично се комбинират със Скандинавския стил, като му придават по-ярка индивидуалност. Осветлението се използва активно, за да създаде по-драматичен ефект и визуални акценти в пространството.

Като цяло стилът представлява уникално хармонична и запомняща се комбинация между природни и индустриални материали, геометричност и криви, неутрални фонове и силни акценти, стабилност и енергия, функционалност и емоция. В потвърждение на това, американският индустриален дизайнер Джордж Нелсън казва, че има 3 характерни елемента в ретро стила: биоморфното, машинното (индустриалното) и занаятчийското. Биоморфните предмети са органични, извити, гладки, бъбрековидни или с формата на бумеранг – директно контрастиращи с ъгловатия модерен стил на индустриалното производство.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.