Съвременен дизайн

Съвременен дизайн

by in Стилове в интериора 28.10.2018

Разбира се, модерен би се нарекъл всеки интериор на своето време. Но освен това Модерен е и конкретен стил, добил популярност още в началото на 20 век. Неговите принципи остават в основата на голяма част и от сегашните интериори, поне на онази част от тях, които целят да звучат актуално и съвременно.

Модерният стил е подчертано семпъл – гладки плоскости, изчистени линии, геометрични форми, едри цветни петна. В него се поставя фокус върху съвременните материали и технологии, реда, функционалността и удобството. Модерният интериор използва много пестелива, семпла украса и се стреми да скрие повечето от предметите, ползвани в бита, като по този начин подчертава пространството и архитектурните обеми. Тази стилистика, доведена до крайност, води до създаването на минималистичния стил (за него ще пишем в някоя от следвашите публикации), който има за основен принципа „По-малко е повече”. Характерни за модерния стил са също големите прозорци, високи тавани, отворени и преминаващи едно в друго пространства, стремежът към размиване на границата между интериор и екстериор. Използваната цветовата гама е основно монохромна, в нюанси на неутрални цветове като сиво, бежово и бяло, с отделни акценти в по-наситени или ярки тонове.

Може би трябва да имате пред вид, че ефектът на модерното излъчване е доста труден за поддържане от семейства с малки деца и изисква да се предвиди достатъчно място за съхранение на всички „излишни“ предмети. Добре приложен, модерният стил може да създаде усещането за повече пространство в малкото жилище и да подчертае качествата му.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.