Минималистичен стил

Минималистичен стил

by in Стилове в интериора 28.10.2018

Вдъхновени от традиционния японски дизайн и дзен-философията, минималистичните интериори изразяват основните концепции на модернизма, представени в една почти аскетична сдържаност. Свеждайки елементите на интериора до техните основни характеристики, минимализмът ни предлага естетика, която разчита на ефективността и функционалността на дизайна. Без отвличащи вниманието елементи, минималистичните интериори фокусират върху създаването на впечатляващи визуални ефекти и максимално рационално използване на пространството. Минималистичните интериори са пределно опростени, за да подчертаят едрите визуални въздействия и основополагащото въздействие на архитектурните обеми. Всичко, което не е от основно значение е елиминирано, а оставащото е организирано според приоритета си.

Линиите са прави, формата – максимално изчистена, мебелите са в синхрон с архитектурната форма. Декоративните елементи са сведени до минимум, всички предмети от бита са прибрани в деликатно прикрити места за съхранение. Цветовете са издържани в приглушени неутрални тонове, с един-два акцента в цялото пространство. За сметка на това различните материали с различни текстури могат да бъдат използвани за избягване на прекалено студено и стерилно излъчване. Уютна атмосфера може да бъде постигната с плетени завивки, възглавници, губери или кадифени завеси, стига всичко да е издържано в общата неутрална гама.

Повторението и движението на линиите, както и щедрото използване на естествена светлина прави тези интериори леки и динамични. В изчистеното пространство всеки елемент от интериора е подчертан и има своето самостоятелно значение – като произведение на изкуството, сложено на пиедестал.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.